5 tips för att maxa räckvidden under vintern

5 tips för att maxa räckvidden under vintern

Alla elbilar tappar räckvidd vid kyla, men det går att minimera tappet för att maximera räckvidden.

Vi känner alla till att batterier vill ha det lagom varmt. När kvicksilvret kryper ner mot nollan märks en tydlig ökad förbrukning och minskad räckvidd. Det är inte bara kylan i sig som påverkar bilen utan även slask och snö som ökar rullmotståndet. 

1.  Starta med varm bil

Om du har bilen ansluten till en laddare är det en god ide att förvärma kupé och batteri inför resan. Du kan också ladda de sista 10–20 procenten precis innan du kör iväg.

På detta sätt drar bilen mindre från start genom att batteriet är varmt och det slipper gå åt energi för att värma kupén. 

Genom att parkera bilen inomhus i ett garage där det är varmare än utomhus kan du också vinna räckvidd. 

2. Håll bilen ren från snö

Lågt luftmotstånd är viktigt för att hålla nere energiförbrukningen. Lös snö på tak och huv innebär inte bara en trafikfara utan ökar också luftmotståndet. Kolla att det inte finns snö i fälger och hjulhus. 

3. Varma säten och kall luft

Sänk temparaturen i kupén och dra på värmen i säten och ratt, det är ett energieffektivare sätt att hålla värmen. 

4. Rätt däcktryck

Det är inte bara slask och snö som ökar rullmotståndet och i sin tur energiförbrukningen. Samma förhållande gäller för däcken. För lågt däcktryck ökar förbrukningen.

I kyla minskar däcktrycket när luften i däcken blir kallare. Så ha för vana att kolla trycket regelbundet. 

5. Eco-drivning

Många tips som gäller för eco-körning med avgasbil gäller även för elbilar, till exempel att släppa på gasen i god tid inför rödljus och cirkulationsplatser. Nästan alla elbilar har ett eco-läge som hjälper till att hålla nere förbrukningen genom att bland annat strypa acceleration och kupefläkt. På hala vägar är det ändå klokt att inte använda all motoreffekt.

 

Tillbaka till blogg