Hur laddar man när elen är som billigast?

Hur laddar man när elen är som billigast?

Elpriserna har väl sällan varit så hett omdebatterade som i år. Många upplever hur elräkningen svider mer än någonsin och att spara el har blivit något av en folksport. Ett av de viktigaste stegen du kan ta, förutom att minska din allmänna elförbrukning, är att ladda din elbil vid rätt tillfälle. Och din Easee-laddare kan hjälpa dig med det.

Så sätts elpriset

  • Alla elleverantörer köper sin el i nutid (spotpris) från den nordiska elbörsen Nord Pool.
  • Timpriset avgörs alltid dagen innan, och publiceras mellan kl 13:00 och 14:00.
  • Många elleverantörer har prydliga översikter över både nuvarande och framtida elpriser. Om du inte hittar informationen hos din leverantör kan du få siffrorna från Nord Pool.

När är det billigast att ladda?

Spotpriset, det vill säga dygns- och timtaxan för el, följer en ganska enkel regel: Det är högst när statistiskt sett mycket el används, och lägst när det används lite.

I praktiken betyder det att du ska undvika att ladda i morgonrusningen när folk duschar, kokar kaffe och annat man kan tänkas göra direkt efter att man stigit upp. Samma regel gäller 8 timmar senare, då samma grupp lagar middag, duschar och tvättar kläder.

Det kommer i allmänhet att vara billigast att ladda på natten, mellan 01:00 och 06:30 (med viss marginal, förstås).

Utnyttja din smarta laddare

Om du har en laddningsstation från Easee så har du flera alternativ för att hantera dina laddningstider via Easee App. Alla metoder hjälper dig att spara pengar, så vilken du väljer beror lite på din vardag och eventuellt vilka andra tjänster du utnyttjar.

Veckoplan

Funktionen för veckoplanering är enklast att använda för den som har ett förutsägbart schema och låter bilen stå parkerad nattetid. Veckoplanen gör att du kan schemalägga laddningstider för hela veckan. Du väljer om du vill ha olika inställningar för varje dag eller om du vill gruppera ett visst antal dagar. Dessutom kan du välja maximal laddningseffekt, vilket kan vara bra om du vill hålla dig under en viss taxa.

För de flesta räcker det med att aktivera laddning mellan exempelvis kl 01:00 och 06:30 för hela veckan, vilket med nästan full säkerhet ger lägsta pris varje dag. Vill du ha ännu mer kontroll finns det dock inget som hindrar dig från att kontrollera Nord Pool-priserna dagligen och justera dina inställningar.

De dagar då ett fullt batteri är viktigare än bästa möjliga pris per kilowattimme är det bara att gå in i appen och pausa veckoschemat.

planlegg uken med easee app
Easee App ger dig full koll på laddningen.

Fördröjd start

Om din vardag ser olika ut från dag till dag och du oftast alltid vill ladda när du parkerar bilen, kan du använda ”Fördröjd start” i de fall laddningen kan vänta tills elen är billigare.

  1. Parkera och koppla in kabeln
  2. Öppna Easee App och välj ”Fördröjd start”
  3. Ställ in önskad laddningstid och bekräfta

Smart laddning

Om du är Tibber-kund är det enkelt att kontrollera dina laddningskostnader. Gå in i Easee App och välj Tibber som operatör så tar de över kontrollen. Du får också en ganska gedigen prisgaranti, där de garanterar att priset per kilowattimme för elbilsladdning blir 20 procent lägre än den el du använder till annat – förutsatt att du har en laddningsbox från Easee.

Du kan läsa mer om hur detta fungerar hos Tibber.

Andra elleverantörer

Flera elleverantörer, bland annat Fjordkraft och Haugaland Kraft, har appar som låter dig aktivera smart laddning. Laddningsintervallen ställs i dessa fall in i bilens mjukvara, som då endast tar emot el på tillåtna tider.

Alla bilmodeller stöder inte appkontroll, så detta bör dubbelkollas innan du använder dig av den här metoden.

Tillbaka till blogg