Delbetalning Klarna 1-3 dagars leverans 30 dagars ångerrätt

Laddskola

Ladda din elbil säkert, både hemma och ute på vägarna. En laddhybrid och en elbil laddas på samma sätt. Laddar du hemma rekommenderar vi att du använder en installerad laddbox snarare än ett vanligt vägguttag. Många parkeringsplatser, restauranger och bensinstationer erbjuder också laddning via utsatta laddstationer och laddstolpar. 

  • Ett rumstempererat batteri laddar snabbare än ett kallt eller varmt
  • Ett rumstempererat batteri lagrar och levererar mest energi/kapacitet.
  • Med laddbox laddas bilen snabbare, och framförallt säkrare
  • Ladda din laddhybrid på 3–5 timmar
  • En vanlig elbil kan snabbladdas till 80 % på ca 40 minuter
  • Ampere är ett mått för hur snabbt elen färdas genom kabeln. I ett vanligt uttag laddar man på 1 fas med 10 Ampere.
  • kW – kilowatt är ett mått på laddeffekt och laddhastighet. Ju högre siffra desto snabbare kan bilen laddas. En publik laddstolpe har som mest en laddeffekt på 22kW.
  • kWh – kilowattimmar är ett mått på laddning och batteristorlek. Ju högre siffra desto större batterier har bilen. Som ett exempel har Kia Niro EV ett batteri som har storleken 64 kWh.

Hitta rätt sladd

Att navigera i djungeln av sladdar och kablar kan kännas överväldigande. Nedan hittar du de sladdar och kontakter som är relevanta för dig som kör i Sverige.

Schuko - två hål i väggen (Mode 2)

En Schuko-sladd har ett Typ 2-kontaktdon i ena änden, som pluggas in i bilen, och en vanlig stickkontakt i andra vilket gör att du kan ladda i ett vanligt vägguttag. Sladden har en kontrollbox monterad på själva kabeln, som styr laddningen och är även utrustad med en jordfelsbrytare som slår ifrån vid 30mA. Vissa Schuko Mode 2-sladd stöder temperaturövervakning i vägguttaget för att säkerställa att värmeutveckling inte uppstår vid laddning. Att ladda med Schuko-kontakt bör alltid ses som en tillfällig lösning då det medför risker och ska alltid föregås av besiktning av ditt hems elsystem av behörig elektriker.

Typ 2 - standard i Europa (Mode 3)

Att ladda via en laddbox är den vanligaste typen laddning. Med en laddbox och Typ 2-laddkabel laddas batteriet både snabbare och säkrare. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en professionell installatör när du installerar din laddbox.

CCS - sladd för snabbladdning (Mode 4)

För bilar med en helt elektrisk drivlina finns det möjlighet att snabbladda vid särskilda laddstationer som erbjuder DC-laddning med hög kW-effekt. För att göra det krävs en snabbladdningssladd med ett särskilt kontaktdon av typen CCS. CSS-uttag är den europeiska standarden för snabbladdning.

Ladda hemma

När du laddar hemma kan du antingen ladda direkt i väggen med den medföljande Schuko-laddkabeln eller via en laddbox med Typ 2-laddsladd. Observera att för att ladda hemma behöver ditt hem genomgå en så kallad Health Check. Den utförs av behörig elektriker och är en sorts besiktning av ditt hems elsystem.

I vanligt vägguttag

Det är möjligt att ladda din bil med den medföljande Schuko Mode 2-sladden. Volvos Schuko-sladd stödjer temperaturövervakning för att säkerställa att uttaget inte blir för varmt. Du bör dock inte se det som en långsiktig lösning att ladda din bil med Schuko-sladd eftersom det innebär risker. Vi rekommenderar att du installerar en laddbox då den är konstruerad för ändamålet, och eliminerar därmed alla risker.

Ladda med laddbox

Att ladda via en laddbox är den vanligaste och säkraste typen av laddning. Med en laddbox blir laddningen säkrare samtidigt som den tillåter högre strömstyrkor än Schuko-laddning, vilket gör att din bil laddas upp snabbare. För att ladda i en laddbox behöver du en laddkabel med Typ 2-kontaktdon i båda ändar. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en professionell installatör när du installerar din laddbox.

Använd grön el

Om du har valt en laddhybrid av klimatmässiga skäl, minska din miljöpåverkan ytterligare genom att välja.

Laddstationer och laddstolpar

Behöver du ladda på vägen? Använd några av de laddstationer och laddstolpar som är utsatta runt om i landet. Tänk på att laddstationerna kan ha olika uttag, så ta reda vilken kontakt din laddkabel har så och se till att välja en laddstation som är kompatibel med den.

Hitta laddstationer

Det finns flera företag, bensinstationer och restauranger som erbjuder gratis laddning längs med vägarna i Sverige. Ta hjälp av smarta hemsidor och appar för hitta laddstationer nära dig. Vi rekommenderar Vattenfall som med sitt laddningsnät, InCharge, gör att du enkelt kan hitta laddplatser längs vägen.

Hitta en laddstation med InCharge

Snabbladdare

Vissa laddstationer och laddstolpar kan leverera en högre effekt, vilket resulterar i att bilen laddas snabbare. Många bilar har dock en begränsning i antalet kW de kan ta emot när de laddar. Till exempel vissa laddhybriders laddningshastighet begränsad till 3.7 kWh. Det betyder att om du laddar på en laddstation som stödjer högre effekt än 3,7 kW kommer bilen ändå att begränsa ner effekten till 3,7 kW.

Ladda medan du kör

Flera laddhybrider och mildhybrider idag har en motorbromsväxel, B. Lägg i den för att maximera återvinningen av bromskraft som laddar ditt batteri. På så att kan du köra längre på ren el, vilket minskar dina utsläpp och därmed ditt avtryck på klimatet.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Pris per mil = Batterikapacitet i kWh x priset per kWh / Hur många mil du kan köra på ren el.

Som exempel kostar en XC60 laddhybrid ca 2-6 kr/mil*, beroende på körstil och elavtal. Det kan jämföras med att köra en mil på bensin eller diesel, vilket kostar mellan 7 och 15 kr**, beroende på vad du har för modell och motor.

* Baserat på batterikapaciteten i kWh, den genomsnittliga körsträckan bilen kan gå på ren el och den genomsnittliga kilowattimmakostnaden för ett normalstort hushåll i Sverige 2019. 
** Baserat på den ungefärliga kostnaden för bensin och diesel i november 2019 och den genomsnittliga förbrukningen med blandad körning.